Covid Salgınının Kükürt ve Gübre Sektörüne Etkileri
Covid 19 virüsünün dünya genelinde yayılmasıyla birlikte ekonomi ve hammadde pazarları da virüsten etkilenmeye başladı.
Aralık 2019'da Çin’in Wuhan eyaletinde ortaya çıkan virüs kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alarak milyarlarca insanın yaşam şartlarını değiştirmeye devam ediyor. Bir çok şirket uzaktan çalışma sistemleriyle faaliyetlerini yürütüyor.
Ortaya çıkan gelişmeler neticesinde; sokağa çıkma yasaklarının ilan edilmesi, tüketim alışkanlıklarının değişiyor olması, hammadde ticaretinde lojistik gecikmelerin ve maliyet artışlarının ortaya çıkması ve ekonomik belirsizlik gibi faktörler, birçok sektörden fabrikanın üretimlerine ara verme kararı almasına yol açıyor. Örneğin Hindistan başbakanının ülke genelinde 21 günlük sokağa çıkma yasağı ilan etmesiyle büyük gübre üreticileri işletmelerini 3 haftalık kapatma kararı aldı. Ayrıca en büyük endişelerden biri limanlarda işçi eksikliği ve virüs korkusuyla lojistik problemlerinin baş göstermesi. Gübre üreticilerinin ithalata devam edeceği öngörülse de belli başlı limanlarda force majeure ilan edilmiş olması, lojistik gecikmelerin kaçınılmaz olduğunu gösteriyor. Sadece Hindistan değil, Afrika’da ki büyük gübre alıcısı ülkelerde de aynı durum yaşanıyor. Kenya, Etiyopya, Nijerya gibi gübre alımlarının yüksek olduğu ülkelerde lojistik operasyonların ve ürün talebinin ne yönde değişeceğini kestiremeyen alıcılar alımlarını durduruyor. Marketteki bu yavaşlamanın piyasada talep eksikliğinden dolayı arz fazlasına yol açabileceği konuşuluyor. Ancak arz / talep dengesini önümüzdeki günlerde ki gelişmelere göre daha iyi anlayabileceğiz.
Kükürt pazarında ise Dünya genelinde petrol tüketiminin %30 oranında düşmesi sonucunda petrol rafinerilerinin üretim arzlarını kısmaları gündemde. Bu durum ortaya çıkacak kükürt miktarının da azalmasına sebep olacak. Kükürtün en büyük kullanım alanı olan gübre marketindeki gelişmelere paralel fiyatın ne seviyelerde dengeyi bulacağını yine önümüzdeki günlerdeki gelişmeler belirleyecek.